Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x
האמן ארתור שיק - לוחם בודד (1894 – 1951)
ההיסטוריה של שטרות ישראל בשלושה כרכים מאת רן פלם
מארק שאגאל וארץ ישראל
קטלוג פתקאות אמצעי תשלום מנייר בישראל
אלכסנדר בוגט
 

בספטמבר האחרון צוינו 70 שנה לפטירתו של האמן ומאייר הספרים המפורסם ארתור שיק. היום שמו מוזכר רק לעתים רחוקות, לכן אני רוצה לספר לכם קצת על האמן המפורסם הזה ממוצא פולני-יהודי. נודע לי על ארתור שיק לגמרי במקרה. מהתפעלות גבורתו של יוסף טרומפלדור, והרצון ללמוד עליו יותר, רכשתי את הספר "החלוץ, המסע החדש" (תרגום מרוסית). עניין אותי האיור שעל גבי כריכת הספר, המציג קומפוזיציה צבעונית מרובת דמויות, עם הכיתוב מתחת "תל-חי". ניתן לראות שמתנהל מאבק עז, יש פצועים, ובמרכז בולטת דמות המפקד - יוסף טרומפלדור. זהו הקרב האחרון שלו. האיור צבעוני, בהיר ובו כל פרט מעובד בקפידה. בתום קריאת הספר, גליתי שמי שהיה אחראי על האיורים בספר הוא ארתור שיק, מי שעבד בעיקר כמאייר ספרים וקריקטוריסט פוליטי.

Arthur Szyk Sefer 01

איוריו שלו נבדלו בבהירות של הצבעים ובוצעו באופן מסורתי בציורים מימי הביניים בעיקר בספרי כתב-יד. על עבודתו נכתבו מספר מאמרים מעניינים. עבודותיו שמורות בארה"ב ובכמה מדינות באירופה. שמו נכנס להיסטוריה כאמן פוליטי הידוע בקריקטורות האנטי-פשיסטיות שלו במהלך מלחמת העולם השנייה. אמן יהודי, לוחם אנטי-פשיסטי, מתבודד – במילים אלו ניתן לתאר את האמן היוצא מן הכלל הזה, אשר קרא תיגר על מנהיגי הקואליציה ההיטלרית עם הקריקטורות שלו, והנשק העיקרי שלו היה מכחול וצבעים.

Arthur Szyk Paint A.Bogat 02ארתור שיק נולד ב-1894 למשפחה יהודית אמידה בעיר לודז' הפולנית, שהייתה שייכת באותה תקופה לרוסיה (במאה ה-19 פולין חולקה לשלושה חלקים בין אוסטריה, פרוסיה ורוסיה).מאז הילדות הילד אהב לצייר ובגיל 15 החליט אביו לשלוח אותו לפריז ללמוד אמנות. לאחר ארבע שנים חזר והמשיך את לימודיו בעיר קרקוב. בשנת 1914 ארתור שיק נשלח כחלק מקבוצת סטודנטים פולנית-יהודית לפלשתינה. למסע הזה הייתה השפעה רבה על האמן הצעיר. כאן הוא ראה את העבודה הקשה של המתיישבים היהודים, שמטרתם הייתה תחייתה של מדינת היהודים. זה השפיע על עבודתו והנושאים העיקריים הפכו להיות על נושאים יהודיים. באותה שנה החלה מלחמת העולם הראשונה ובעקבות כך הטיול בפלשתינה נאלץ להיפסק. ארתור גויס לצבא הרוסי. לאחר מכן בשנים 1919 - 1920 השתתף במלחמה הפולנית-סובייטית, רק הפעם כבר במסגרת הצבא הפולני. ב-1921 שיק ומשפחתו (ב-1916 התחתן עם יוליה יוקרמן, שנה לאחר מכן נולד בנו ג'ורג', ובשנת 1922 בתו אלכסנדרה) חזרו לפריז, שם שהו עד 1933. כאן האמן, שלא כמו באיורים הקודמים, שבהם הציורים נעשו בנוצה, אייר ספרים בצבע, תוך ניתנת דגש על כל פרט ופרט בציור. בשנת 1937 עבר ללונדון, ואז ב-1940 לזמן קצר לקנדה ולאחר מכן לארצות הברית למגורי קבע. כמובן שכיהודי, הנלחם בפשיזם בעזרת הקריקטורות הרבות שיצר, נאלץ ארתור שיק לעזוב את אירופה שסועת המלחמה, אשר בה נותרים אמו וקרובי משפחתו. בשנת 1943 קיבל האמן ידיעה על מות אמו בגטו לודז'. מרגע זה ואילך הפכה השואה לאחד הנושאים המרכזיים של הקריקטורות שלו. האמן ביצירותיו רצה להציג את ממדיה האמיתיים של השואה ובכך למשוך את תשומת הלב הציבורית לטרגדיה זו.

שיק כבר היה אמן בעל שם באירופה, ובכל זאת זכה לפופולריות הגדולה ביותר בארה"ב. לאחר המלחמה המשיך ארתור שיק בפעילותו הפוליטית. הוא הקדיש תשומת לב רבה בתמיכתו ברעיון הקמתה של מדינת ישראל. יצר יצירה ייחודית – מגלית העצמאות של ישראל מאוירת. המהדורות שהוציא להגדה של פסח ומגילת אסתר עם איורים צבעוניים מסיפורי התנ"ך, מאירים ומעשירים אלפי בתים וספריות ברחבי העולם. ב-31 באוגוסט 1950 הוצאו בישראל שני בולי דואר שהוקדשו לראש השנה (התשי"א 5711) עם ציוריו של האמן. רבים מאספני הבולים בישראל מכירים היטב את הבולים הללו. האמן נפטר בשנת 1951 מהתקף לב בגיל 57.

Arthur Szyk Esther Scroll.1 03        Arthur Szyk Esther Scroll.2 04

    

Arthur Szyk Stamp.1 05       Arthur Szyk Stamp.2 06

 

 

מקורות מידע:

א. שיק "מגילת אסתר". ספריית מעריב והחברה האמריקאית – ישראלית למולו"ת בע"מ, 1974
https://he.wikipedia.org/wiki/ארתור_שיק  ארתור שיק ויקיפדיה.
א. לגודוך וד. לוסבה "החלוץ, המסע החדש". בית ההוצאות "קוקטבל", פאודוסיה - מוסקבה, 2012.

 

 

אלכסנדר בוגט

IMG-20201014-WA0149האמן בעל השם העולמי ממוצא יהודי – מארק שאגאל נולד ב-1887 ברוסיה הצארית בעיר ויטבסק (כיום בלארוס). הוא נפטר בשנת 1985 בסן-פול-דה-ואנס בחבל פרובאנס שבדרום מזרח צרפת. שאגאל היה אמן רוסי, בלארוסי וצרפתי, אולם את מרבית חייו הוא חי בצרפת. כישרונו שילב לא רק אמנות, אלא גם פואמה. אודות חייו ויצירתיותו של שאגאל ניתן למצוא באין ספור פרסומים ומאמרים, כולל מספר חיבורים מאת האמן עצמו, "מלאך מעל הגגות", "העולם שלי. האוטוביוגרפיה הראשונה של שאגאל. זיכרונות. ראיון", "על אמנות ותרבות" ו-"חיי". אותי עניין הקשר של האמן עם ארץ ישראל, ביקוריו הראשונים והאחרונים, השפעת הרשמים שהתקבלו על עבודותיו והיצירות המונומנטליות שנוצרו בישראל. בזיכרונותיו והרהוריו על אמנות, מתוך "על אמנות ותרבות", מספר שאגאל אודות פגישתו עם חיים נחמן ביאליק בברלין, על היכרותם ואיך בשנת 1931 הוא ומשפחתו יחד עם ביאליק הפליגו על אוניית קיטור לארץ ישראל. כך הוא כותב: "אני מציץ בהתרגשות למרחוק, מביט לשמיים, ואז לים – מחכה, האם הארץ המובטחת תופיע באופק...". זה היה ביקורו הראשון בארץ הקודש. ההיכרות והצעדים הראשונים בארץ ישראל עם ביאליק כמובן הותירו רושם בל יימחה אצל האמן, לימים שאגאל נזכר בביאליק כך: "הוא כמובן ענק, אין לו אח ורע ועבור היהודים הוא תמיד יהיה כזה. אמנים ומשוררים אמיתיים מוכנים לשרוף את עצמם למען העם ומצפים בתמורה רק לדבר אחד: אהבה...". אחת הסיבות לביקורו של מארק שאגאל בארץ ישראל הייתה ההזמנה של מאיר דיזנגוף - ראש העיר הראשון של תל אביב. דיזנגוף הציע לאמן לעמוד בראש הוועדה להקמת מוזיאון לאמנות בארץ ישראל. עם זאת, ממספר סיבות שאגאל לא הצליח לבצע פרויקט זה ומוזיאון לאמנות בתל אביב הוקם בלעדיו. הוא לא הגיע לפתיחה, אך בשנת 1933 תרם למוזיאון שתיים מיצירותיו.

 

 

Blok Mark Chagalההכרות עם ירושלים וכל המקומות הקדושים בה, עוררו את השראת האמן בשובו לצרפת להתחיל לאייר את התנ"ך. שאגאל כתב: "הגעתי לארץ-ישראל כדי לבדוק רעיונות מסוימים, באתי ללא מצלמה, אפילו ללא מכחול. אין לי תיעוד, אין לי רשמים של תייר, ובכל זאת אני שמח שהייתי שם. מכל מקום נוהרים אל הכותל-המערבי יהודים מזוקנים לבושי גלימות צהובות, אדומות וכחולות, כובעי-פרווה לראשיהם. אין עוד מקום שתראה בו ייאוש כה רב ושימחה כה רבה; אין עוד מקום שתהיה בו מזועזע כל-כך, אך גם מאושר כל-כך לנוכח האבנים והאבק בן אלף השנים – בירושלים, בצפת, בהרים שבאדמתם טמונים נביאים על גבי נביאים".

 

 

 

רבות מיצירותיו בנושא התנ"כי נמצאות במוזיאון מארק שאגאל בניס, המכונה "המסר התנ"כי". הוא לא ראה עצמו כאדם דתי, לא שמר מסורת, אבל הוא תמיד נמשך לסיפורים מהתורה הקדושה, אשר אותם וודאי ספג עוד בילדותו. הוא אמר: "...שזה המקור הגדול ביותר לשירה לכל הזמנים..."

 

הביקור השני של האמן המפורסם היה בשנת 1951, אך הפעם כבר למדינת ישראל. שאגאל הגיע לפתיחת התערוכה הניידת הגדולה הראשונה שלו בישראל. פתיחת התערוכה התקיימה באולם התצוגה בבצלאל. בנאום הפתיחה מארק שאגאל הביע הכרת תודה עמוקה לעם, לממשלה ולמדינה על ההזדמנות לבוא ולהציג את האמנות שלו בתקופת לידתה של מדינה חדשה. בנאומו ציין האמן: "על האקדמיה היהודית שלנו למצוא תשובה בלב העם היהודי ולהתמזג עם העבר והעתיד שלנו".

 

King DavidMaatafaבשנת 1962, בהזמנת מדינת ישראל, שאגאל יוצר את יצירת המופת המונומנטליות שלו. זוהי סדרה של חלונות, ויטראז'ים "שתים עשר שבטי ישראל" שהותקנו בבית הכנסת של בית החולים הדסה בירושלים. ובשנת 1964 הושלמה עבודת העיצוב של בניין הכנסת החדש עם טריפטיכון (יצירת אמנות המורכבת משלושה חלקים) של שטיחי קיר ופסיפסים.

 

 

 

בשנת 1969 הונפק בישראל בול "דוד המלך" המבוסס על הציור המקראי של מארק שאגאל, מעצב הבול הוא מורדכי קרופ. ובשנת 1973 הונפקה סדרת בולי דואר "חלונות שאגאל" המורכבת משני חלקים, שישה בולים בכל חלק. הבולים מציגים את הויטראז'ים של מארק שאגאל בבית הכנסת של המרכז הרפואי הדסה.

 

 Holonot Chagal new

 

 Maatafa 1       Maatafa 2 

 

 

בשנת 1991 החברה הישראלית למדליות ולמטבעות (לשעבר החברה הממשלתית למדליות ולמטבעות) הנפיקה את המדליה "מארק שאגאל – דוד המלך".   

 

                                 Medal 1    002 1 slayder

 

פני המדליה:
ליתוגרפיה צבעונית של דוד המלך מנגן בכינור ורוקד, שזהו קטע מציורו של שאגאל "הכניסה לירושלים" מתוך שטיח הקיר המפאר את "טרקלין שאגאל" במשכן הכנסת בירושלים. מסביב לליתוגרפיה דימויים מאותו הציור בתבליט והכיתוב "דוד המלך" בעברית ובאנגלית.
גב המדליה:
מוצגת מנורת שבעת הקנים, שזהו קטע מפסיפס הקיר של שאגאל ב-"טרקלין שאגאל" בכנסת והחתימה של שאגאל.
המדליות שהונפקו היו עשויות זהב, כסף וטומבק.

 

מקורות מידע:

אינגו פ. ואלתר, ריינר מצגר. (1994). מארק שאגאל, בנדיקט טאשן וסטימצקי (מהדורה עברית).

Marc Chagall on Art and Culture, Introduced and annotated by Benjamin Harshav, translated by Benjamin and Barbara Harshav, 225 pp., Stanford: Stanford University Press, 2003. [English]

אלכסנדר בוגט
זאב בוגט


יצחק איליץ' לויתן גדול אמני ציורי הנוף הרוסי, יצירתיות אשר הצטיינה לא רק בין אמנים רוסים, אלא גם בקרב אמני ציור נוף אירופאיים של המאה-19. לויתן נולד במשפחה יהודית גדולה ב-30 באוגוסט בשנת 1860 בעיירה הליטאית קיבארט שליד תחנת הרכבת. כבר מילדותו האמן חיי במצוקה, לא תמיד הייתה לו האפשרות לשלם עבור לימודיו, רק במחיר של עבודה קשה, ממקום של חוסר ובכוח הכישרון הוא השיג הצלחה והכרה בעבודתו.מצב חסר האונים שבו שההו יהודי רוסיה הצארית, רק הקשה על מסלול חייו של האמן.פעמיים הוא פונה ממוסקבה, פעם כסטודנט בשנת 1879, וב-1892 כבר בתור צייר נוף מצטיין ומפורסם.יצירותיו "מרץ" (1895) ו-"אגם רוסיה" (1900) - מעוררות תחושות פואטיות ועליזות, וב-"על שלום נצחי" (1893-1894) יש דימוי של עצב, סבל וצער.הציור שלו "במערבולת" (1892) מעורר תחושת דאגה, הרגשה של סכנה. לויתן שהיה צייר "נווד" (נוודים הכוונה לקבוצת אמנים בעלי מגמת אמנות ראליסטית)לאורך חייו הקצרים, אך מלאי יצירתיות הצליח באמצעות ציוריו להציג את גדולתו ויופיו של הנוף הרוסי, ולהעביר בצורה העדינה ביותר את מצבו של הטבע. בתחילת המאה ה-20 הוצאות לאור רבות של גלויות ברוסיה השתמשו בצורה מוצלחת בעותקים של ציורים מתוך הגלריות הרוסיות במוצרי הדפוס שלהם. הגלויות המוצלחות במיוחד היו אלו שנעשה בן שימוש עם ציוריו של יצחק לויתן.בתקופה הסובייטית הונפקו גם גלויות שעליהן הודפסו ציוריו של האמן.

                    levitan stamps 01            levitan stamps 02              levitan stamps 03

בשנת 1950 בברית המועצות הונפקו שני בולים לציון 50 שנה למותו של צייר הנוף המוצלח לויתן.

על בול אחד מופיע הציור "סתיו מוזהב" (1895), ועל הבול השני דיוקנו של לויתן על פי ציורו של ולנטין סרוב. ב-1960 הונפק בול שהוקדש לציון מאה שנה לאמן.על גבי הבול מופיע ציור הנוף של לויתן "מרץ" (1985), ובנוסף הונפקה מדליית זכרון שולחנית לכבוד המאורע.

                          levitan medal 001A               levitan medal 001b

אוסף גלויות מתחילת המאה ה-20 עם ציוריו של לויתן:

         I.Levitan. Abend          I.Levitan. Dique

         I.Levitan. Early spring          I.Levitan. Fall

         I.Levitan. Marz          I.Levitan. Meadow

        I.Levitan. Moonlight          I.Levitan. Over eternal rest

        I.Levitan. Sunny day          I.Levitan. Vladimir highway

        I.Levitan. Twilight          I.Levitan. Twilight. Moon

מקורות מידע:

א.א. פדורוב-דוידוב "יצחק איליץ' לויתן. חיים ויצירתיות. 1860-1900." הוצאת "האמנות", מוסקבה, 1976.
העורך הראשי א.מ. פרוחורוב "מילון אנציקלופדי סובייטי". המהדורה הרביעית. הוצאת "אנציקלופדיה סובייטית", מוסקבה, 1986.
ו.ליפטוב "לוח הצבעים הוא מרחב נקי." בעיתון "קומסומולסקאיה פרבדה", 31.8.1985.

מבט על אור ואש במעגל החיים-חגים היהודי

האש והאור נמצאים במרכזה של התרבות היהודית והם מופיעים במרכזם של טקסים חילוניים ודתיים: משולחן השבת, נרות השבת ונר ההבדלה, דרך סמלי החגים ועד הלהבה המסמלת את נשמתו של אדם בנרות הזיכרון. ביום שלישי ה-16 באפריל תפתח במוזאון לתרבות הפלשתים ע"ש קורין ממן התערוכה "בורא מאורי האש" הבוחנת את השימוש באור ואש במחזור החיים-החגים היהודי ונוגעת בסוגיות של הארה פיזית ורוחנית בתרבות היהודית.

07.jpg

בתערוכה מוצגים כ-100 פריטים, החל מנרות שמן עתיקים באדיבות רשות העתיקות, דרך פריטים מסורתיים עם סיפורים אישיים ועד מוצגים אמנותיים עכשוויים וקונספטואליים. בין הפריטים: מחזיק לנר הבדלה מגרמניה מהמאה ה-18, באדיבות היכל שלמה; תצלומים מארכיון בית התפוצות וביניהם תיעוד נשים מדליקות נרות שבת בבית כנסת ארעי מ-1989; פריטים אישיים כזוג פמוטים מתקופת מלה"ע הראשונה שהוטמנו בחצר הבית, פמוטים מזעריים לנשיאה בכיס ומפית שבת רקומה עם נרות ממקדוניה שהוסתרה בשואה.

06.jpg

כמו כן, התערוכה כוללת אינטרפרטציות עכשוויות של מעצבים לחפצי פולחן המכילים את האור דוגמת טבעת פמוטי שבת, חנוכיית חוגה, שרשרת-זיכרון, אובייקט לנר זיכרון, תצלומים מרהיבים ועבודות וידאו בנושא האור והאש ועוד. בנוסף, לקראת התערוכה הוזמנו סטודנטים משנה א' בקורס אביזרי לבושבמרכז האקדמי ויצו חיפה, להגיב לסוגיית האש ומשמעותה האישית עבור כל אחד מהם ואובייקטים מתוך עבודותיהם משולבות  גם הן בתצוגה.

02.jpg
מהתערוכה: כיסוי לחלה - המאה ה-19, רקמה, ירושלים, באדיבות מוזיאון היכל שלמה לאמנות יהודית, ירושלים

במבט אל התרבות היהודית ועל מעגל החיים ומחזור החגים היהודי ניתן למצוא את האור והאש במרכזם של טקסים דתיים וחילוניים. משולחן השבת, נרות השבת ונר ההבדלה, דרך חנוכיות ולפידים של חג החנוכה, ביעור החמץ של חג הפסח, מדורות ל"ג בעומר, או הלהבה המסמלת את נשמתו של אדם בנרות הזיכרון, הופכת האש מוטיב חוזר, פיזי וסימבולי, המלווה את האדם. הכלים המכילים את האש והתצורות השונות בהן היא מקבלת ביטוי במועדים השונים משמשים אמצעים להפצת הלהבה, כאשר בנוכחותה הקסומה היא מניעה את רגשות המתבונן ומעוררת למחשבה על התרבות, על המקום ועל האור שבאדם פנימה.

08.jpg

גם הסיפור המקראי אודות בריאת העולם מתחיל בהפרדה בין חושך לאור: "וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים: יְהִי אוֹר, וַיְהִי־אוֹר", וביצירת המאורות  - השמש והירח - המאפשרים אוריינטציה במרחב ובזמן: "וְהָי֤וּ לְאֹתֹת֙ וּלְמ֣וֹעֲדִ֔ים וּלְיָמִ֖ים וְשָׁנִֽים". בהיסטוריה של התפתחות האדם נחשבת נקודת הזמן בה הוא גילה את האש והחל לביית אותה כנקודת מפתח ביצירתה של תרבות. 

from_the_fair.jpgמהתערוכה: חנוכיות 

01.jpg
מהתערוכה: מכבי נרות - המאה ה-19, נחושות, ברזל, זהבה כנען

התערוכה נפתחת ונסגרת במשפט המיוחס לרב קוק (למרות שלא ידוע מי באמת טבע אותו): "צריך שכל איש ידע ויבין, שבתוך תוכו דולק נר, ואין נרו שלו כנר חברו, ואין איש שאין לו נר. וצריך שכל איש ידע ויבין, שעליו לעמול ולגלות את אור הנר ברבים, ולהדליקו לאבוקה גדולה ולהאיר את העולם כולו."

 04.jpg    05.jpg    

תערוכה זו מתקיימת לזכרה של יעל ויזל ז"ל – אוצרת המוזאון, שנפטרה בפתאומיות במהלך עבודתה לקראת התערוכה - שגילתה את אורה ברבים, האירה את סביבתה, וכבתה הרבה יותר מדי מוקדם.

"בורא מאורי האש" / אוצרת: יעל ויזל ז"ל,
ליווי אוצרותי: מירב רהט
עיצוב התערוכה: ליסה בלכמן
ניהול והפקה: מירה לוי
פתיחת תערוכה יום ג' ה-16 באפריל 2019,  בשעה 18:30, נעילה: מרץ 2020
ימים א, ג, ד, ה 9:00-16:00, יום ב 9:00-20:00, ו, שבת 10:30-13:30
המוזאון לתרבות הפלשתים ע"ש קורין ממן, רח' השייטים 16 אשדוד | 08-6224799
אתר המוזאון:  www.phcm.co.il בפייסבוק: המוזאון לתרבות הפלשתים
מחיר כניסה למוזאון: 25 ₪ לתושבי אשדוד, 30 ₪ למבקרים מחוץ לעיר. מחירים מוזלים לגמלאים, סטודנטים ונכים
בחול המועד פסח (21-25/4) : כניסה ללא תשלום בחסות בנק הפועלים
לפרטים נוספים: ענת מרומי יחסי ציבור, יהב אשד 050-723-8755

במהלך חג חנוכה השנה התקיימה תערוכה קבוצתית "אור גדול" של אמני אשדוד, בבית אריה קלנג - אשדוד. אוצר התערוכה: ערן ליטוין

חג החנוכה, המכונה גם חג האורים והאור, הוא הזדמנות לבחון את המושג אור כמושג פנימי ורוחני באמנות העכשווית של אמני אשדוד.

ולרי פרץ אור פנימי

העיסוק והשימוש באור קיים באמנות החזותית מאז שהאדם החל ליצור. במובן הפיסי האור מופיע כדימוי וכחומר. תיאור האור נוכח בהתייחסות הרנסנסית לציור כְּחַלוֹן למציאות שהגיעה לשיאה בדרמה הברוקית שהגיע אחריו. מאוחר יותר, לאור מקום חשוב בתפיסה האמנותית עם יציאת האמנים מהסטודיו, והוא מהווה אלמנט משמעותי ביצירה האימפרסיוניסטית.

אורית שדה ביני לבין עצמי

האור אינו מהווה רק יסוד פיזי באמנות כי אם פעמים רבות הינו אלמנט מטאפיזי; זהו אור סמלי המסמל את הטוב, את הדעת, את האלוהות, את החיים. האור הרוחני נמצא בתרבויות ומסורות רבות – הוא מופיע בשלוש הדתות המונותאיסטיות אך הוא גם נוכח בהארה הבודהיסטית. בתרבות היהודית מופיע האור כ"אור החיים" הנזכר בתהילים, וכאור אלוהי, כמו זה שקרן מפניו של משה כשירד מהר סיני. בתרבות הארצישראלית מקבל האור משמעויות ציוניות לאומיות כפי שניתן לראות ב"מאי היהודי" של הצייר א.מ. ליליין. לעיתים קרובות אמנים משתמשים באור כאלמנט דואלי של חומריות ורוחניות.

 מרילין אטלי האור הפנימי            מרי פהר אור

מתחילת האנושות, מחפש האדם את האור. התערוכה "אור גדול", מבקשת מאמני אשדוד להתבונן אל תוך עצמם כדי לתת ביטוי אמנותי לאור הפנימי המניע אותם בחיים. זו התבוננות רגשית אל המקומות העמוקים ביותר של הנפש והיא דורשת מהאמן כנות גדולה.

אוצר התערוכה: ערן ליטוין

 

avni dereh logo amnimבתאריך 26.04.18 נפתחה תערוכת אמנות קבוצתית חדשה לרגל 70 שנה למדינת ישראל. התערוכה מיוצגת ע"י אגודת אמני אשדוד. בתערוכה משתתפים כ-65 אמנים, ציירים, פסלים וצלמים אשר כל אחד מהם מבטא את ערך המדינה מנקודת מבט אישית. בתערוכה קיים גיוון רחב מבחינת הסגנונות, מה שגרום לתערוכה להיות מעניינת וליצור סביבה שיח אודות מדינת ישראל ושגשוגה במשך 70 שנות קיומה. 
 
avni dereh 02

היצירות בתערוכה מאוד צבעוניות ומופיעים בהם מוטיבים יהודיים וישראליים רבים, כמו למשל מגן דוד, מנורה, דגל ישראל ועוד. בשלל הציורים והתמונות המוצגים בתערוכה ניתן לראות סצנות תנ"כיות, נופים ארצישראליים, מקומות שונים בארץ, מאורעות היסטוריים אשר התרחשו בישראל, אנשים החיים במדינה, אישים ישראלים מפורסמים ובעצם כל מציג חושף בפנינו איך מדינת ישראל משתקפת בעולמו של האמן.
 
avni dereh 01

התערוכה תהיה פתוחה עד 31.05.18 בגלריית "דואט" אשדוד, קניון עופר לב אשדוד.
שעות פתיחת הגלריה: 08:00 – 16:00, ימים א' - ה'.
אוצר התערוכה: ראובן כהן
 
אירינה פריימן סוקול
 
ב-9/11/2017 בהיכל התרבות מודיעין התקיימה הפתיחה החגיגית של תערוכת אמנות "הנפשות הפועלות" - תערוכת דיוקנים ודמויות אנושיות. בפתיחה הועברה גם סדנת ציור לקהל הרחב שזה עיניין את האנשים. 
למה "הנפשות הפועלות"? כל החיים שלנו הם דומים למחזה התיאטרלי, ואנחנו השחקנים בו: האנשים בתפקידים שונים, במצב משפחתי שונה, עם השכלה שונה - כולנו מתארים את העולם בחיים שלנו, כל אחד כותב את ההיסטוריה שלו, כל אחד הוא הצורף של האושר או האי-אושר שלו, וכל אחד במעשיו משאיר את השרידים בכתיבת ההצגה הפרטית שלו.
 
בתערוכה מוצגות עבודות אמנות יפיפים: דיוקנים, דמויות אנושיות או דמויות אחרות עם מבט עיניים אנושי. לכל דמות יש את הסיפור שלה – "העלילה", "הסצנה" או אפילו, "המחזה" שהמחבר כותב אותם על בד או נייר בעזרת הצבעים. 
בתערוכה משתתפות אמניות: סבטלנה גורביץ' ונדי בית תלמי, שהן "המחברות" של הסיפורים. שתיהן – ציירות מילדות או מנעורין ולשתיהן יש את הנסיון של שנים רבות באמנות. אך לשתיהן יש גם יד כתיבה שונה וסגנון שונה בציורים. העבודות שלהן מדברות לא רק על הייחוד של הסגנון בכתיבת הציור, אלא גם כן על המבט האישי של כל אחת, היחס האישי לכל אחד מהגיבורים שלהן על התמונות.

 
מידע על הציירות:
 
Svetlanaסבטלנה גורביץ' – תערוכה ראשונה בארץ. מציירת מהילדות וסיימה ב"ס לאמנויות ומכללת אמנות ברוסיה. עוסקת באמנות בסגנונות שונים: ציור, פיסול, אמנות דקורטיבית. הציורים שלה שמוצגות בתערוכה הם בסגנון נאיבי-איקונוגראפי. סגנון הציור שלה מעניין באידאליות שלו, ציריה כמו מהגדה, מהדמיון, מהחלומות שלנו. יש בציורים שלה גם צחוק וגם חוכמה ושכל חד. מבט עיניים של הדמויות - זה העיקר בעבודות של סבטלנה גורביץ': אנושי, עמוק, מלא חיים ונשמה. 
סבטלנה משתמשת בצבעי שמן או צבעי מים וגם לכה לשמירת העבודות.
 
 
Nedieנדי בית תלמי – ציירת מנעוריה, לקחה הרבה פרסים של מקומות 1 ו-2 בתחרויות אמנות והשתתפה בתערוכות כאן, בארצנו וגם בחו"ל. אמנית רב-גונית ורב-כיוונית: פיסול מקרמיקה, חיתוכי עץ, הולוגרפיה, תחריטים, הדפסים ועבודות משולבות. סגנון העבודות שמוצגות בתערוכה, דומה לפוביזם (FAUVISM) – "פראי" (מצרפתית), שבו בעיקר עובדים צבע וצורה. הזרם הפוביסטי התחיל האמן הצרפתי אנרי מאטיס בתחילת המאה ה-20. בעבודותיה של נדי בית תלמי אפשר לראות צבעים חזקים ובוהקים וצורות שונות וגדולות, וכך כוחה הפנימי מפרץ ומוצא לו את ביטויו. נדי משתמשת בצבע אקריליק. 
 
אתם מוזמנים לבוא ולהתרשם המעבודות המדהימות!
התערוכה תימשך עד 10/12/2017. הכניסה חופשית! 

תמונות מפתיחת התערוכה:

 אירינה פריימן סוקול


הנפשות הפועלות הן התפקידים במחזה התיאטרלי. 
אך אם במחזה משחקים את החיים על הבמה, הנפשות הפועלות מהוות הדמויות שמדברות על החיים. אנחנו רק מציצים  מאחוריהן על הבמה, ואודות לכך מגלים לעצמנו את עולמן. כך גם אנשים אחרים מגלים לעצמם את עולמנו, לכשחיים את מחזה החיים יחד אתנו. וויליאם שייקספיר אמר:

"כל העולם במה

וכל הגברים והנשים רק שחקנים

כולם כניסות ויציאות להם

ואדם אחד בזמנו משחק בחלקים רבים ..."

אנחנו הם שחקנים במחזה, אשר נקרא "החיים". לכל שחקן יש האופי, הסיפור והיעוד שלו במחזה. בתערוכה שנקראת "הנפשות הפועלות" מוצגות עבודות עם דמויות אנושיות ודיוקנים של שחקני חיינו – אנשים פשוטים וחשובים. אפשר לראות בהם את ההיסטוריה, את האופי, כמו שאתם יכולים לראות את זה בעיני המקורבים והמסובבים שלכם. תשוו את עצמכם עם הדמויות בציורים, דברו איתן בלב, גלו משהו שדומה בינכם והדמות מהציור תדבר בשבילכם.

בתערוכה מוצגות עבודות של שתי הציירות: סבטלנה גורביץ' ונדי בית תלמי. כל תמונה משדרת את האופי הפנימי של האמניות עצמן, "הבמאיות" של דמויותיהן, אשר הן יוצרות תוך כדי כתיבת "העלילה", "המחזה", ו"הסצנה" על בד בעזרת הצבעים.

                        Svetlana Gurevich 01             Nedie Beit Talmi 01


הפתיחה החגיגית של התערוכה-היריד תתקיים בתאריך 9/11/2017, בשעה 19:30, בגלריה בהיכל התרבות מודיעין-מכבים-רעות
עם השתתפות האמנים, האוצרת והקהל המוזמן ובכיבוד קל.

הכניסה חופשית!

מחכים לכם להיות אורחינו!


  Irene self 01      מידע על האוצרת:
אירינה פריימן-סוקול, בעלת תואר שני בחוג
        למוזיאולוגיה ואוצרות, אוניברסיטת תל אביב, פקולטה לאומנויות.
         סייעה בהקמת התערוכות במוזיאונים (בית התפוצות, בית התנ"ך
      וכו'), אוצרת תערוכות בארץ.

  




פרמן שלמה, יו"ר אגודת אמני אשדוד



ביום חמישי 19.10.2017 בשעה 19:30 תיפתח בגלריה "דואט"  בקניון "עופר לב אשדוד" תערוכת "יחד".

אוצרת התערוכה: מירי גרינבאום.

"יחד" היא תערוכה קבוצתית של אמני אשדוד אשר התקבלו לשורות האגודה בשנת 2017 .

מידי שנה, כחלק ממסורת ארוכת שנים, עורכת אגודת אמני אשדוד תערוכה לכבוד האמנים אשר התקבלו באותה שנה לשורותיה. השנה יציגו בתערוכה 33 אמנים – עולם ומלואו של יצירות ייחודיות בציור ופיסול.

Anna Dubicki

מטרת התערוכה להביא לידי ביטוי מצד אחד את קולם האישי של האמנים תוך כדי שהיא פורשת מנעד רחב של אופני יצירה ותפישות אומנותיות מגוונות ומצד שני לחזק קולם המשותף של אמני אשדוד וליצור מצע דינאמי ומפרה לחילופי רעיונות אמנותיים. "יחד" היא תערוכה מגוונת ועשירה הפותחת צוהר לגוון הפנימי של כל אמן, למקורות יצירתו ולדרכו האמנותית.

 

Inbar Hirschfeld      Avner Suissa

 

כל יצירה משקפת את תמצית עולמו, הווייתו וחייו של האמן אשר הצליח לנסח בחומר, בדימוי, בצבע ובקו את השקפת עולמו. תמצאו בה מגוון רחב של סגנונות וגישות אמנותיות והן שימוש בטכניקות שונות, עושר בצבעים ובצורות.

וויליאם פולקנר אמר "מטרתו של כל אמן היא לעצור רגש חי באמצעים מלאכותיים לקבע אותו כך שמאה שנה מאוחר יותר, כאשר זר יתבונן בו, הרגש  אותו עצר האמן יתעורר לחיים" המבקרים בתערוכה ייגלו בכניסתם לגלריה את אותו רגששכל אחד מהאמנים עצר  ביצירתו.

 

Sabine Cohen

 

האמנים המשתתפים בתערוכה: אוזנה סוזי, אורלב ילנה, אוקרט רחל, אטיאס ציונה, אלקין אנה, אמסלם ג'ורג'ט, ברימן אלבירה, גולד יוליה, גואטה דניאלה, דוביצקי אנה, הזיזה גי, הירשפלד ענבר, זולטי ציפי, זסלבסקי דניאל, יעקובי בנימין\ כהן סבין, כספית לינדה, לוי יעל, לורן אליזבט, מירושניק מרק, מלכה עליזה, מושינסקי רינה, נתן יעל, סויסה אבנר, עוגן יראת מזל, פוגל שוש, פפירבוך שרית, פקין ילנה, צדקה יעל, צ'וני אנסטסיה, קררן אור ריקי, שלח מאיר, שמעוני אלכס.


Zipi Zolty   Yael Levy

 

אוצרת התערוכה: מירי גרינבאום.

התערוכה בחסות:

ד"ר יחיאל לסרי, ראש העיר אשדוד.
מר בוריס גיטרמן, סגן ראש העיר ויו"ר דירקטוריון החברה העירונית לתרבות ומרכזים קהילתיים.
מר אורן טואיל, מנכ"ל החברה העירונית לתרבות ומרכזים קהילתיים.
Dubrov 01

עוד מעט אנו נחגוג את חגי תשרי הבאים וקרבים, ואת פניהם פוגשת התערוכה "שערי גלות". נושא התערוכה הוא אמנות יודאיקה ובה מוצגות יצירותיו של האמן בוריס דוברוב ביחד עם יצירותיהם של אמנים מוכשרים נוספים. התערוכה נפתחה בתאריך 14.09.17 בבית האמנים ע"ש אריה קלנג אשדוד, והיא תהיה פתוחה עד 30.12.17.
 
Dubrov 02
 

התערוכה לוקחת אותנו למסע אל העבר, להווי הכפרי היהודי במזרח אירופה, לשטעטל (עיירה יהודית) של המאה ה-19. התבוננות בעבודות המוצגות בתערוכה חושפות בעייני המביט את סגנון החיים של אותם יהודים, איך הם חגגו את החגים, באלו מקצועות הם עסקו למחייתם, איך התנהגו וכל זה כאשר האנטישמיות והשנאה מרחפת על ראשיים באופן תמידי.

 
Dubrov 04
 

לחובבי האמנות התערוכה תסב סיפוק רב, ולחובבי היודאיקה בפרט. השפה האמנותית המיוחדת שאיתה משתמש האמן בוריס דוברוב, מעניקה לציוריו צבעים חיים הגרומים לצלול לזיכרונות ולמחשבות. בהרבה מהיצירות מופיע פריט יהודי מובהק כמו חנוכייה, תפילין, סביבונים, מזוזה ועוד. בנוסף התערוכה כוללות גם יצירות תלת מימד ומיצבים.

 
Dubrov 03
 

בוריס דוברוב הינו אחד מהאמנים המזוהים והמצליחים בעולם בתחום אמנות היודאיקה. בוריס עלה ארצה מסנט פטרבורג בשנת 1997 ומאז ועד היום גר ויוצר באשדוד. עבודותיו של בוריס הוצגו בתערוכות רבות בארץ ובחו"ל ומעטרות לא מעט אוספים פרטיים.

 

האמנים המשתתפים בתערוכה: יוספה אלמוג, ראובן כהן, סיגל מור, פינטו סולומון, סוזי אוזנה, ורוניק פולקה, לינה פו ז"ל, דבורה צימר ואלכס גורוחוב.

אוצר התערוכה: שלמה פרמן.

 
בית אריה קלנג, רח' יאיר 2, אשדוד. הכניסה חופשית!
  
 
עבודתיו של בוריס דוברוב מהתערוכה:
 
עבודתם של אמנים נוספים מהתערוכה:
 
 
מיה רשף


002נולדתי ב-1929 בגשר הישנה, טרם העליה לאשדות יעקב, לאמי אסתר (לבית שוורץ), ולאבי זאב קרפ ואחות לאליעזר. הורי היו בקבוצה המייסדת של יישוב חדש, שמצא מקום זמני בכפר הערבי הנטוש ג'אסר-א-זרקא (זו גשר), ורק אחרי אחת עשרה שנה זכו לעבור ליישוב הקבע-קיבוץ אשדות יעקב.
אהבתי את השמלה הקטנה הראשונה שלי, שתפרה לי דודה מלכה, ליום הולדתי הראשון. אהבתי ללכת עם אמי לעת ערב ולשבת על ברכיה, על סלע שלשפת הירדן ליד הגשר הרומי. אהבתי לרחוץ ולהשתכשך בירדן, עם כל הילדים ועם אסתר הגננת. לא אהבתי שגילחו את שער ראשי ל"גילוחס", כמו לשאר ילדי הגן. נהניתי לקלוע שתי צמות קטנות בהירות, שהלכו והתארכו והפכו לסמל. הרגשתי היטב את האדמה ורגביה כשהלכתי יחפה, ברוב ימות השנה. אהבתי, שמחתי, השתובבתי-בלינה המשותפת בקיבוץ. היינו בקבוצה מעט ילדים וגדלנו ביחד, יוצרים הווי חיים מיוחד ושונה מזה של משפחה רגילה. רק בשעות אחר-הצהריים נפגשנו עם הורינו לבילוי משותף, כאשר עם רדת הלילה ליוו אותנו לבית הילדים, נישקו, אמרו לילה טוב והלכו. נשארנו רק הילדים, לרוב ארבעה בחדר, והתחלנו לשחק, לשיר, לפטפט ולהשתובב – כמה טוב. אהבתי לתפור שמלות לבובות, לסרוג לעצמי סוודר מצמר כבשים תוצרת המשק, ולרקום חולצות לי ולאחרים, לרוב בדוגמאות של צלבים.
למדתי לשחות בתעלת המים, קרוב למקום חיבורה לאגם נהריים. זו ראשיתה של תהילה.
 
שחיתי הרבה, גם להנאתי וגם בתחרויות אזוריות וארציות,עד שהשגתי מקומות ראשונים ואף זכיתי להיות שיאנית ארצית. ניגנתי בחלילית, ולימים גם בכינור שהביא יעקב שוורצמן (חבר הקיבוץ) מאנגליה. לא יצא מזה כלום. אהבתי לקפוץ, לרוץ, לטפס ואהבתי זו נותבה לתחרויות באתלטיקה קלה ובכדורסל. לא ידעתי לשיר נכון ולכן לא שותפתי במקהלת הילדים. אבל שרתי הרבה בכל שירה בציבור, ובקול רם. זכיתי לעבור קורס מכי"ם בגדנ"ע והדרכתי בעמק, במיוחד בנים ואפילו בטבריה. רקדתי עד בלי די בהופעות בחגי המשק, ובערבי שבת-עד כלות, לצלילי הפסנתר והאקורדיון. חגגתי את חגי הקיבוץ שהיה להם דפוס מיוחד, שהורכב ממסורת יהודית שנוספו אליה מרכיבים חקלאיים ושירים של ארץ ישראל המתחדשת. גיליתי רצינות ואחריות בלימודים גם בימי שרב, כשישבנו בכיתות על הריצפה הקרירה, לבושים בתחתונים ובגופיות. לא קיבלתי תעודת בגרות, כנהוג בקיבוצים של פעם. סמכו על הרצון, הכנות המסירות והבגרות האישית שלנו (היינו כל כך תמימים...) האדרנלין שפע בקרבינו והעניק לנו כוחות והעזה בטיולים רגליים בכל דרכי והרי ארץ ישראל: חצינו עמקים, העפלנו לפסגות, ביקרנו ביישובים –וכך קשרנו את גורלנו למולדת שלנו. שנת תש"ח-סיימנו תיכון, הוכרזה המדינה, ואני עדין באשדות המופגזת – מסייעת בטיפול במשק החי, ובחיילי גדוד 12, שהפכו את הקיבוץ לבסיסם, מכאן יצאו לפעולות באיזור.
 
003 aזכיתי אחרי מאמץ להתגייס לפלמ"ח ולשרת בו במיוחד כמזכירתו של דדו, מפקד הגדוד הרביעי, אחרי אימון בנשק שניתן לעולים חדשים, שמיד נשלחו לקרבות סביב ירושלים. עם פירוק הפלמ"ח עברתי לגדוד 13 בחטיבת גולני, גדוד נפלא של בני העמקים. בצבא הועמדו בפני אתגרים חדשים וחשובים והרגשתי את חלקי בהקמת המדינה הצעירה. הגורל הפגיש אותי בצבא עם יהודה, שלימים יהיה יהודה שלי. הישווצתי כשנבחרתי להשתתף בנבחרת הארצית של נשים בכדורסל, שיצאה לאליפות אירופה (נשים) בעיר בודפשט בהונגריה. התרגשתי ברומנים ראשונים, במבטי עיניים לוהטים, בחיבוקים מהססים ובנשיקות חטופות-גם חיזרתי וגם חוזרתי. עבדתי בכל שנות ילדותי ונעוריי בחקלאות, בענפי המשק השונים: חלבתי ארבע פרות בגיל עשר, הרביתי לנכש ולגזום בגן הנוי, לגזוז צמר ולחלוב כבשים בדיר, לרעות את הצאן, וגם להביא ל'חברה' מילונים ואבטיחים מגן הבית. קיבלתי את "עול התנועה" והפכתי למורה בכיתה א'. הצצתי ונפגעתי-התאהבתי בילדים ובעבודה עמם. נשלחתי ע'י הקיבוץ ללמוד הוראה, ומאז זה היה עולמי המיקצועי, תחילה כמורה ועשרים שנה כמנהלת בית ספר. ההוראה היתה עבורי עבודת קודש. גם זכיתי שיוקירו את עבודתי ויעניקו לי פרסים, ביניהם "פרס חינוך". 
 
נישאתי ליהודה, בחיר לבי, ב-26.9.52 . אהבתי את יהודה והוא החזיר לי אהבה. למשפחה שהקמנו הייתה המשמעות
החשובה ביותר בחיינו. וכשילדתי את מיכל בכורתנו-לא הייתה שמחה גדולה מזו. וכשנוספה בתנו זהר – נוספה שמחה לזו הראשונה. גם קשיים פקדו אותי באותה שנה: אבי מת, אחריו גם סבי, יהודה נפצע בפעולת תגמול, ואז החליט לחזור לצבא קבע-ומשפחתנו עזבה את הקיבוץ ועברה לרמת-גן. מעבר זה מהקיבוץ לעיר הייה משמעותי עבורי: ערכי החינוך, ערכי העבודה והחברה היו דרך חיים, רוויה בהמון הרגלים, חוויות, זכרונות ורגשות. הקיבוץ היה עבורי בית.
 
003 bהשנים רדפו זו אחר זו בחיי הבוגרים. בכל האירועים הטובים והרעים, המשמחים והעצובים, בכל הניצחונות והכשלונות -תמיד ראיתי את חצי הכוס המלאה והמשכתי קדימה, בתקווה שהמחר יהיה טוב. התרגשתי עם כל אירוע בחיי בנותיי: השרות בצבא ובמשטרה, לידת הנכדים הצלחות בקריירה, ועכשיו נוספת הציפיה לנינים. שנינו, יהודה ואני, ביקשנו תמיד להיות בין הראשונים, הן בבחירת התפקידים, והן בביצועם. דרשנו מעצמנו וגם מאחרים, להגיע לתוצאות הטובות ביותר. הרגשנו כי אנו משלימים זה את זה ומתקדמים במקביל, מה שהיטיב עם שנינו. עד שיהודה נפל ולא קם. חצי ממני נלקח עמו. מותו של יהודה, חברי, אישי ואב בנותי העיב עלי. הוא חסר לי מאד מאד. מצאתי את עצמי לבדי, גימלאית שמחפשת את דרכה.
 
גיליתי את הזמן הפנוי ואת יתרונותיו והתחלתי למלאו בהנאה וענין. אחת ההנאות הנפלאות שלי – הוא הציור. מצאתי בשירה של מירה מאיר "אני אוהב לצייר" את המאוויים והרגשות המבקשים להתפרץ בביטוי: "אני יכול ליברוא לי את הכל". וכך פותח לי הציור דלתות ושערים ומוליך אותי במשעולי הארץ, קוטף לי פרחים וזורח עמי כל בוקר.  אימצתי לי את האימרה "יש לך מכחול, יש לך צבעים, צייר לך גן-עדן והיכנס לתוכו". וכשציורי מסביב לי אני מרגישה ממש באותו גן-עדן.